Błędy i Poprawki - Prawa autorskie
Bieniu - 2009-01-19, 18:57 Temat postu: Prawa autorskie Zdaje się że Portal (że forum to wiem) oparty jest na phpbb modified by Przemo, a nie na autorskim kodzie Skicka. Czy w takim wypadku zamienienie stopki na
Cytat: | Powered by Skicek © 2009 Portal - Pogromcy Ciemności - o grze RuneScape |
Nie jest naruszeniem praw autorskich? Zastosowanie frazy "Powered by" sugeruje przypisanie sobie praw do kodu, na którym oparta jest strona, a nie do samej jej treści.
Skicek - 2009-01-19, 20:25
to zle ci sie zdaje bo widac nic nie wiesz na ten temat... poczytaj wiecej i sie do edukuj wtedy zacznij pisac...
Bieniu - 2009-01-19, 20:48
Nawet jeśli nie jest to naruszenie praw autorskich to jednak "Powered by Skicek © 2009 Portal" wskazuje na kod własnego autorstwa. Przykład? Copyright by ktośtam, ale Powered by PHPFusion/phpbb/punbb/phpbb group itp.
Chyba że się mylę co do autorstwa kodu. W takim razie jeśli jest Twój to bardzo przepraszam, nie można tego orzec na podstawie tego co wyświetla przeglądarka a wszystko wskazywało na po prostu phpbb by przemo portal.
Jeśli portal jest Twojego autorstwa to wyprowadź mnie z błędu.
Edit:
Cytat: | to zle ci sie zdaje bo widac nic nie wiesz na ten temat... poczytaj wiecej i sie do edukuj wtedy zacznij pisac... |
Wygląda na to że portal oparty jest na cms'ie Joomla, w takim wypadku kod nie jest Twój. Żadna różnica Joomla czy phpbb by Przemo, fakt jest ten sam - kod nie należy do Ciebie.
Skicek - 2009-01-19, 21:38
wszystko mozna orzec dzieki przegladarce wiec no...
tak system portalu jest jak powiedziales na cms joomli... ale podpis powered by skicek nie tyczy sie silnika strony ale wygladu a wyglad jest w 100% moj wiec wszystko jest zgodne z prawem... nie zajdziesz tu zadnego uchybienia bo specjalnie siedzialem nad tym by nie bylo pomylki
wiec sory ze cie zmartwie nie masz haka na nas
Bieniu - 2009-01-19, 22:45
Nie chodzi mi o haka, prawem się nie bawię. Uważam po prostu że jeśli nawet nie prawa autorskie to grzeczność wymaga pozostawienia w stopce rzeczywistego autora skryptu, bo to co jest teraz to według mnie pewne wprowadzanie w błąd.
Pietja - 2009-01-20, 07:51
A no... co racja to racja
"Powered by" W żaden sposób nie można podciągnąć pod "created by" lol.
Bieniu - 2009-01-20, 13:32
"Powered by" zawsze oznacza skrypt/silnik na którym stoi strona, co innego copyrighty, czy np "design by". Zmiana template to jednak jeszcze nie jest "Powered by".
jozinzpoland - 2009-01-23, 18:29
I co?Podasz skicka do sądu ?Wiesz takimi sprawami to nikt się nie zajmuje,a po drugie skicek doprowadził ten portal do ładu a nie Przemo.Według mnie temat do zamknięcia.
Bieniu - 2009-01-23, 18:49
Po pierwsze, Przemo nie ma nic do samego portalu, bo to jest Joomla.
Po drugie nigdy nie chciałem nikogo podawać do sądu i prawo też mało mnie interesuje, chodziło mi tylko o zwykłą grzeczność wobec programisty i przywłaszczanie sobie praw do kodu. Ze stopki portalu wynika jakby był on zrobiony przez Skicka.
|
|
|