To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum RuneScape - Pogromcy Ciemności - RS
Forum RuneScape - najstarszego polskiego serwisu o grze RuneScape

Pytania - Software,DirectX-problemy.

charlieer - 2012-06-17, 20:58
Temat postu: Software,DirectX-problemy.
Witam. Otóż mam taki problem , w grze, w ustawieniach grafiki mam ustawione,żeby pracowało na OpenGL, a że komputer mam stary to gra mi się strasznie tnie na openglu,wiec chciałem zmienić na Software(u kumpla pomogło, też mu się cięło na opengl) ale kiedy klikam Sofrware, lub DirectX, to wywala mi clienta a po ponownym włączeniu nic się nie zmienia(nadal jest OpenGL) wie ktoś może jak temu zaradzić?

Mam najnowsze sterowniki do grafiki, jave 7 i SP3.

dane techniczne komputera:
AMD athlon 1,66 GHz

2 GB RAM

karta graficzna: GeForce6200 256mb

Szału nie ma, ale wymagania spełnia i nie powinno się tak strasznie zacinać chyba.

Ogólnie to chodzi mi głównie tylko o to czemu mi clienta wywala jak chce na software albo directxa przerzucić i o pomoc w tej sprawie prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam.

Skicek - 2012-06-17, 21:08

directx'a zaktualizuj to powinno dzialac a software to sterowniki od karty graficznej sprawdz
charlieer - 2012-06-17, 21:12
Temat postu: .
directxa mam 9.0c a sterowniki jak wyżej napisałem aktualne, pobrałem najnowsze zanim napisałem tego posta ;p jakieś inne pomysły?
Skicek - 2012-06-18, 13:44

tamto pisalem na szybko dobra podaj jaki masz system 64 czy 32bity? oraz jakiej javy uzywasz
charlieer - 2012-06-18, 15:38

Windows XP 32 bity, a java ,jak już pisałem, najnowsza 7 (wczoraj aktualizowałem).
Skicek - 2012-06-18, 16:28

ta ale jave 64 czy 32? bo mogles przez przypadek zainstalowac 64... choc watpie.

uzywasz kilenta rs czy przez przegladarke?

iOskar - 2012-06-18, 16:57

charlieer napisał/a:
to wywala mi clienta a po ponownym włączeniu nic się nie zmienia

charlieer - 2012-06-18, 18:39

jak już kolega wyżej wyjaśnił ,używam clienta, jednak w przeglądarce dzieje sie podobnie. Na OpenGL gra sie uruchamia, jednak gdy wchodze w opcje i ustawiam Software lub DirectX to okno gry znika, wszystko jest czarne i nic sie nie dzieje, dopiero po odświeżeniu strony gra ładuje sie ponownie, jednak nadal w trybie OpenGL. A odnośnie Javy,to nie mam pojecia ilo bitową wersję zainstalowałem, jednak chyba na 64 bitowej gra by sie nie uruchomiła i chyba w ogóle by sie nie zainstalowała,ale mogę być w błędzie ;p także problem nadal zostaje nierozwiązany :(

[ Dodano: |20 Cze 2012|, o 21:52 ]
dużo osób przegląda,ale nikt nie raczy wtrącić swoich trzech groszy ;/

piszcie jakies propozycje rozwiązania tego problemu, nawet jesli wydają sie wam bez sensu moze akurat coś zadziala ;p

milooo - 2012-06-22, 11:00

Mam podobnie tylko mi się klient zamyka na OpenGL.
iOskar - 2012-06-22, 13:00

Mówię wam, to Jagex coś znowu spiepszyli z tymi serwami więc luzik ;-) Ja ogólnie dość rzadko już miewam takie błędy jak czarny/biały ekran... myślę, że niedługo naprawią to wszystko.
red angel - 2012-06-22, 13:33

Oskar, gdyby to był problem globalny... to dotyczyłby wszystkich, ja tego problemu jakimś cudem nie mam, nie zauważyłam masowych skarg na ten problem.

Gdyby to była wina gry, wszyscy mieliby ten sam problem lub chociaż przeważająca większość.

iOskar - 2012-06-22, 14:14

Bo właśnie nie wszyscy go mają i to jest ten problem. Niektórzy na luziku sobie grają,a ja na przykład jakiś miesiac temu się strasznie męczyłem żeby wejść na jakikolwiek świat... Nie mogłem wbić na żaden, wylogowywanie, resetowanie przeglądarki itd. nic nie pomogło. Musiałem czekać, albo na chama ciągle kilkać w jeden świat i liczyć na to że za setnym razem może w końcu się zaloguje. Problem z tym miałem długi czas, teraz jest lepiej, ale nadal zdarza się że nie mogę wbić na jakiś świat.

Gratulacje Red. Ty możesz grać normalnie...

Skicek - 2012-06-22, 18:02

sprobojcie zwiekszyc dostepnosc ramu dla javy:

w C:\Users\[twoja nazwa uzytkownika]\jagexcache\jagexlauncher\runescape edytuj runescape.prm
znajdz "*mx128m"
zastap na ile chcesz dac pamieci "128m" np 1024m

sciezka pod win 7 nie wiem jaka jest pod xp bo juz dawno nie uzywam go. Ale z tego co kojaze to czesc jagexcache byl bezposrednio na c:\

charlieer - 2012-06-25, 17:41

zwiekszylem dostępność ramu, jednak to również nie przyniosło żadnego efektu ;/
Skicek - 2012-06-25, 19:41

nie chce mi sie przeszukiwac tematu wiec...

masz zainstalowanego aktualnego directx'a?
.net framework (choc nie powinnien miec duzo wspolnego)