Forum RuneScape - Pogromcy Ciemności - RS Forum RuneScape - najstarszego polskiego serwisu o grze RuneScape
Rozmowa o wszystkim - Life is life
Skicek - 2010-11-18, 22:41 a ja wam powiem obejzyjcie sobie pare filmow: Red, Incepcja, uczen czarnoksieznika, macheta, solomon kain, the book of eli. To tak na poczatek red angel - 2010-11-18, 22:43 a tam filmy, lepiej książkę przeczytać np. Sapkowski :DSkicek - 2010-11-18, 22:46 sapkowski to wiesniak lepiej poczytac howarda wlasnie jego ksiazke zekranizowali solomon kainred angel - 2010-11-18, 22:50 nie zgadzam się z Tobą, bardzo lubię jego książki...Skicek - 2010-11-18, 22:50 a ja nie i to jest moje zdanie dla mnie za plytko pisze moze jest to czytelne tzn latwo sie czyta ale dla mnie to jest plytkieranqer - 2010-11-18, 22:51 Najlepszy jest Tolkien!!! Np. "Hobbit", "Władca pierścieni" (z Ang. "The lord of the rings". Książki mają niesamowity klimat. Po hobbicie czułem nie dosyt tej powieści, więc przeczytałem władce... Film jest znakomity. Trzecia część, a dokładnie "Władca pierścieni : Powrót Króla" ( z Ang. "the lord of the rings : Return of the king [jakoś tak]"), została nagrodzona 11 oskarami. Naprawdę polecam Skicek - 2010-11-18, 22:54 wlasciwie to mam jedna z pierwszych edycji jego ksiazek tolkiena z roku 91 ale ani razu ich nie przeczytalem nie wiem czemu jakos czasu nei mam zabrac sie do nichranqer - 2010-11-18, 23:05 Mam jeszcze "Dzieci hurina". Czytałem trochę i stwierdziłem, że nic nie przebije WP i hobbita red angel - 2010-11-18, 23:07 Tolkiena też lubię, ale w Sapkowskim jest ta intertekstualność, dialog, zapożyczenia, nawiązania do różnych innych dzieł... m.in. do Tolkiena, Królewny Śnieżki i siedmiu krasnoludków, legendy o królu Arturze, bazyliszka, szewczyka dratewki, baśnie Andersena, Wandy (która nie chciała Niemca), odniesienia do Apokalipsy św. Jana, odwołania do przyrody (Renfri - Dzieżba), nawiązuje do historii (Borch Trzy Kawki).ranqer - 2010-11-18, 23:09 Możliwe, ale nie czytałem go. A teraz i tak najwięcej spędzam czasu przed rs'em. A to trochę smuci, że wole grać niż czytać red angel - 2010-11-18, 23:11 ja czytam podczas gry :D
to jest świetna metodaranqer - 2010-11-18, 23:14 Podczas pisania wcześniejszego postu, właśnie o tym samym myślałem :D
Ale i tak pożyczyłem kuzynce, hobbita i trylogie władcy Skicek - 2010-11-18, 23:16 i wlasnie dlatego nie lubie sapkowskiego... tak jak tej jak ona tam ma od harrego potera? bo wlasnie wszystko zaporzyczaja nie potrafia wymyslec wlasnego swiata takiego dokladnego nie mowie o nazewnictwie postaci ze orki czy cos bo to jest normalne ale chodzi o motywyranqer - 2010-11-18, 23:18 Ja osobiście nie przepadam za Harrym Potterem... Jakiś dla mnie jest taki... taki... Głupi?
A Sapkowskiego nie czytałem, więc się nie wypowiem :Dred angel - 2010-11-18, 23:21 ale on nigdy nie zapożyczał wprost, zawsze było jakieś drugie dno...
Np. Renfri, przedstawiona jako Królewna Śnieżka, tylko że opanowana chęcią pozbycia się całej rodziny (macochy i jej dzieci), całkiem inne nowe spojrzenie na bajkę dla dzieci, którą znają wszyscy
miał też kilka własnych pomysłów...
wiem, że i tak cię nie przekonam...
pisałam na ten temat kiedyś pracę semestralną w liceum, mogę powiedzieć, że takich przykładów jest naprawdę sporo...