RejestracjaRejestracja
ZalogujZaloguj
GrupyGrupy

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Barti108
2011-11-01, 17:29
Merchanting

Morgoth2 

Combat: 197
Profesja: Wojownik
Nick: Morghot2
Members: tak
Wysłany: 2010-06-27, 22:58   Merchanting

Mam takie pytanie: Co obecnie najbardziej opłaca się w tej chwili merchantować na f2p?

Skicek 
PC for ever

Combat: 187
Profesja: Quest Master
Nick: Skicek
Wysłany: 2010-06-28, 08:56   

ciezko tak okreslic, ceny caly czas sie zmieniaja poprostu trzeba posiedziec z pare dni poobserwowac kilkanascie przedmiotow, najlepiej na kartce spisywac sobie jak ceny wygladaja i oczywiscie patrzyc na updaty w grze bo one najbardziej wplywaja na ceny przedmiotow

Zanim wypowiesz się w dyskusji, pierw zapoznaj się z dwiema stronami tematu, by móc poważnie dyskutować.

Na pytania dotyczace RuneScape odpowiadam tylko w tematach

Nikobelic 

Combat: 4
Nick: Nikobelic
Members: nie
Wysłany: 2010-06-28, 09:18   

teraz wszystko rośnie po updacie z climbing bootsami -.-

Krz Ys3 

Combat: 97
Profesja: Łucznik
Nick: 0Szkodnik0
Ostrzeżeń:
 3/5/6
Wysłany: 2010-07-12, 10:34   

corrupted dragon dagger.

2 tyg temu kupiłem sobie 32 takie ciupagi i z ceny [middle!] 8.5M już stoją 9.6M więc 1.1 M jestem do przodu, a to nie koniec bo będzie teraz spora tendencja do odbijania ceny :)

http://img518.imageshack....mage=omgyg1.png

Ashr Ishii 

Combat: 52
Nick: Ashr Neo Ogg
Ostrzeżeń:
 1/5/6
Wysłany: 2010-07-12, 18:33   

Skicek napisał/a:
oczywiscie patrzyc na updaty w grze bo one najbardziej wplywaja na ceny przedmiotow

Tak, ale po fakcie możesz najwyżej pomarzyć o wielkim zarobku, bo jak kupisz taki podskoczony jak climbing boots item, to i tak wiele nie zarobisz. Gdybym wiedział, czego wartość wzrośnie o kilkaset tysięcy albo kilka milionów z dnia na dzie?, to bym to kupował, ale oglądanie update'ów nie da ci tej wiedzy.

Ja znam 5 sposobów (sam je wymyśliłem) dotyczących f2p:
1. Jak masz dużo kasy, kupuj drogie rzeczy, np. saradominy lub zamoraki. Jak merchantowałem zamorak kiteshield, zarabiałem 50k w ciągu jednego, dwóch dni. (było stać mnie na merchant jednego zamorak kiteshielda dziennie). Mało dla bogaczy, ale ja do takich nie należę, więc to całkiem spory zarobek, biorąc pod uwagę, że nie musisz robić nic poza kliknięciem 3 razy na początku i 3 po sprzedaniu itema.
2. Kupuj najta?sze itemy jakie są na GE, które się sprzedają. Jest to wbrew pozorom bardziej opłacalne niż merchantowanie drogich przedmiotów, bo jak np. za milion monet kupisz itemy po 10gp sztuka, to masz 100000 przedmiotów. Jeśli je potem sprzedasz za 12 gp każdy, zarabiasz nie 50k jak przy merchantowaniu zamoraka, tylko (12-10)*100000=200000. Problem może stanowić tylko znalezienie taniego itema, który się sprzedaje, ale kto szuka, ten znajdzie.
3. Podobnie jak w przypadku pierwszym, kupujesz drogie itemy, a z tego, co zostanie, kupujesz te ta?sze, albo średnie. Jako te drugie polecam rune/pure essy, bądź uncut diamondy. Szybko się kupują i sprzedają.
4. Kupuj i sprzedawaj lobstery bądź swordfishe, bo codziennie tysiące graczy je łowią i sprzedają, więc jest spora szansa, że je kupisz w ciągu jednego dnia. Następnie je sprzedajesz za cenę maksymalną, bo jest wielu graczy, którzy oferują od razu max cenę, jak mają wara niedługo i potrzebują fooda szybko (ja tak np. robiłem przed każdym warem).
5. Merchantuj rune armour każdego rodzaju oprócz hełmów (hełmy się słabo kupują i sprzedają), albo addy arrowsy. Rune arrowów nie merchantuj, bo na f2p prawie nikt ich nie kupuje w większych ilościach (maple bowy, najlepsze [chyba] łuki na f2p, obsługują najwyżej adamanty, tak przynajmniej pisze w opisie ranged). Merchanting rune armoura bywa bardziej opłacalny niż zamoraki i saradominy, bo mniej zarabiasz na jednym, ale więcej ich możesz kupić, bo są ta?sze, więc często jesteś na plusie.

Zanim zaczniesz merchantować jakiś item, obserwuj codziennie jego wykres w zakładce Grand Exchange na stronie runescape aż będziesz wiedział, co ile dni i przez ile dni wykres wzrasta i maleje, bo może się zdarzyć, że przez dwa tygodnie oferta na GE będzie siedzieć bezczynnie, gdy będziesz miał na okienku klepsydrę opatrzoną wiele mówiącym napisem Out of price.

Ja też piszę poprawnie po polsku, no i co z tego? Ahahahahaaaa!!!

Skicek 
PC for ever

Combat: 187
Profesja: Quest Master
Nick: Skicek
Wysłany: 2010-07-13, 11:03   

informacje o updatach sa na stronie glownej rs, czesto znajduja sie rowniez pare godzin przed albo nawet dni na forum rs oraz ich twitterze, facebooku itd

Zanim wypowiesz się w dyskusji, pierw zapoznaj się z dwiema stronami tematu, by móc poważnie dyskutować.

Na pytania dotyczace RuneScape odpowiadam tylko w tematach

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Skocz do: