RejestracjaRejestracja
ZalogujZaloguj
GrupyGrupy

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
[Oldschool] Jak tu grac? Porady?

Hulton 

Nick: LordHultonus
Members: nie
Wysłany: 2014-12-12, 01:39   [Oldschool] Jak tu grac? Porady?

Witam wszystkich.
Dzisiaj zaczalem sobie pykac w oldschool runescapa (nowa wersja jakoś slabo przypadla mi do gustu i co dziwne zacina sie... A komputera z drewna nie mam :p ).
W każdym razie.
Zaczalem pykac na oldschoolu ale tak samemu i bez wiedzy to trochę bez sensu...

Oto moje pytania: Na jakim świecie warto grac? Gdzie panuje najlepsza atmosfera i mozna znaleźć sporo osób?
Macie jakieś "porady startowe" do gry dla mnie?
Czy w wersji old School również są eventy typu swięta, wielkanoc etc.?
I czy mozna jakoś powiększyć okno gry bo w przeglądarce strasznie to malutkie...
Kiedyś byla chyba wersja klientowa, prawda?
Mam nadzieje, ze forum nie jest takie wymarle na jakie wygląda i ktoś zdecyduje sie mi pomoc.
Pozdrawiam!

iOskar 

Combat: 138
Profesja: Wojownik
Nick: iOskar
Members: tak
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2014-12-12, 15:11   

Hulton napisał/a:
Dzisiaj zaczalem sobie pykac w oldschool runescapa (nowa wersja jakoś slabo przypadla mi do gustu i co dziwne zacina sie... A komputera z drewna nie mam :p ).

Zwiększenie priorytetu procesu dużo daje (w moim przypadku wzrost fpsów wystąpił na poziomie 10-20). Jeśli priorytet zostawiam domyślnie na normalny to choć mój procek podobnie jak Twój z drewna nie jest to i tak się ścina RS (jak się dużo dzieje na ekranie to potrafi spaść do 5-10 fps).

Hulton napisał/a:
Na jakim świecie warto grac? Gdzie panuje najlepsza atmosfera i mozna znaleźć sporo osób?

Cieżko powiedzieć. Każdy world jest od czegoś i na każdym znajdziesz tych fajnych i tych ujowych graczy.

Hulton napisał/a:
Macie jakieś "porady startowe" do gry dla mnie?

Rób questy (najlepiej najpierw te f2p), wbijaj trochę combat, możesz się pobawić w slayer jeśli masz ochotę. Na youtube masz ciekawe poradniki odnośnie każdego skilla. Oczywiście na hunterze da się nawet coś zarobić jeśli Cię to interesuje. Właściwie to zależy co chcesz w tej grze robić i w jakim kierunku się rozwijać.

Hulton napisał/a:
Czy w wersji old School również są eventy typu swięta, wielkanoc etc.?

Są co roku.

Hulton napisał/a:
I czy mozna jakoś powiększyć okno gry bo w przeglądarce strasznie to malutkie...

Da się jedynie na kliencie Orion z tego co wiem. Problem jednak w tym, że powiększane jest okienko ale nie rozdzielczość więc tylko spikselozujesz sobie grę, ale fakt faktem, okno będzie na cały ekran :)

Co do Oriona, jest to klient nieoficjalny i nie jest w żaden sposób powiązany z Jagexem. Logowanie się przez niego wiąże się z wysłaniem na ich serwer Twojego loginu i hasła więc jeśli już chcesz korzystać z takich bajerów licz się z tym faktem. Oczywiście Oriona używa na razie około 20-30 tysięcy użytkowników (czyli jakieś 70% całego community oldschoola) i nikt jeszcze nie został oszukany. Sam z niego korzystam.

Hulton napisał/a:
Kiedyś byla chyba wersja klientowa, prawda?

Możesz pobrać oficjalnego klienta, ale przypuszczam, że nie będzie on posiadał tylko ciekawych opcji jakie posiada Orion czy Swiftkit :)

Hulton napisał/a:
Mam nadzieje, ze forum nie jest takie wymarle na jakie wygląda i ktoś zdecyduje sie mi pomoc.

Nie jest i dopóki gram w rs raczej nie wymrze (chyba, że umrę, albo Skicek zbankrutuje) : D

Pozdrawiam i życzę miłej gry.

Hulton 

Wysłany: 2014-12-12, 16:11   

Dzięki za pomoc!

Czyli powiadasz, że na każdym serwerze znajdzie się miłych ludzi...
Ale masz jakiś swój "ulubiony"?
Chcę znaleźć dobre community, jakąś gildię/klan czy coś ;p
Samemu tak słabo...
Zwłaszcza, że jestem nowy i zagubiony ;p

iOskar 

Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2014-12-12, 22:57   

Hulton napisał/a:
Czyli powiadasz, że na każdym serwerze znajdzie się miłych ludzi...
Ale masz jakiś swój "ulubiony"?

To znaczy jako, że gram na kliencie Orion zostaje mi przypisany domyślnie 330 world, na którym to najczęściej gram. Z tego co widzę w wielu miejscach można sobie pogadać z graczami, np. jak się bawiłem w fishing to niekiedy było sobie co poczytać : p

Hulton napisał/a:
Chcę znaleźć dobre community, jakąś gildię/klan czy coś ;p

Cholera... z tego co pamiętam chyba było jakieś polskie cc. Nawet sporo Polaków tam siedziało. Jeśli sobie przypomnę na pewno dam Ci znać w tym temacie.

Hulton napisał/a:
Samemu tak słabo...

To prawda, ale musisz mieć świadomość, że na początkowym etapie gry, na którym zapewne jesteś raczej nikt z Tobą krów nie będzie latał zabijać :P W takich społecznościach to już gracze mają pewnie po jakiś 80 combat, albo coś.

Na tę chwilę jednak mogę Ci polecić dwa TS'y:

ts.runescape.pc.pl (tutaj znajdziesz raczej tylko moją jakże skromną osobę, jakbyś kiedyś miał ochotę pogadać we dwójkę),

37.233.101.50 (tutaj jest już z reguły trochę więcej osób, dużo z nich może mieć szersze pojęcie o 07 niż ja, ale głównie skupiamy się na rs3)

Hulton 

Wysłany: 2014-12-13, 00:38   

Haha!
Na razie mam problem ze znalezieniem sklepu :v
Jakim prawem nie ma tu dużej minimapki? (Na razie cisnę na zwykłym kliencie).

Przez kilka następnych dni pokombinuję trochę a potem może wbije na tsa... :V
Ta gra wydaje się skomplikowana :P

iOskar 

Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2014-12-13, 10:56   

Odpowiedź na PW:

Cytat:
Szczerze mówiąc wacham sie co do gry w RS3/OldSchool

Obie gry są świetne. Osobiście jednak polecam Ci najpierw poznać RS3 z uwagi na fakt, że jest to gra dużo łatwiejsza i pomoże Ci odnaleźć się w świecie Runescape. W RS3 masz np. Grand exchange, które naprawdę bardzo ułatwia rozgrywkę :)

Cytat:
Ta nowa wersja jest z jednej strony dość uproszczona a dość skomplikowana.

Pisząc nowa wersja masz na myśli rs3 czy 07? RS3 runescape który powstał w 1998 roku i rozwija się do teraz, a więc można go nazwać starym rs'em i tym prawdziwym. Oldschool to tylko rollback serwerów runescape z 2007 roku, powstał w 2013 roku :)

Cytat:
A w 3 wszystko jest w tajemniczej czeluści domyślnego wyposażenia postaci i jest uproszczone, choć z drugiej strony rozgrywka jest skomplikowana...

W tolbelcie. Rozgrywka wcale nie jest skomplikowana. Jeżeli przerażają Cię te wszystkie interfejsy, abilites itd. możesz zacząć grę w trybie "Legacy". Aby go włączyć kliknij prawym przyciskiem myszki na żółta zębatkę w prawym górnym rogu Ability bara (tam gdzie możesz wrzucać abilites i masz cyferki od 1 do 9) i wybierz opcję "Combat mode: Legacy".
Pojawią się stare interfejsy ze starą mapką, zmniejszy się klatkowanie, i będzie stary tryb walki (ten co jest obecnie na 07).

Cytat:
Ktora wersja Tobie przypadla do gustu?

Tak jak wspominałem obie są naprawdę świetne i wciągające. Obie mają swoje wady i zalety. Do największych wad RS3 można np. bez wątpienia zaliczyć Pay to Win. Dzięki Bogu nie jest on aż tak bardzo rozbudowany jak w niektórych grach, ale mimo wszystko jak ktoś ma dużo hajsu w prawdziwym życiu i postanowi wydać wszystko na grę to z pewnością mu to pomoże w rozgrywce i to bardzo. W 07 wadą może być np. trudna rozgrywka w sensie braku G.E, braku tolbelta i wielu wielu innych przydatnych rzeczy. Ja w sumie uważam to za zaletę, ale początkowi gracze muszą ogarniać, żeby jakoś rozwijać swoją postać.

Cytat:
Znasz jakieś gildie w RS3 które pomoga nowemu?

Oczywiście, zapraszam serdecznie do klanu Legion of Equity. Niestety duża część Polaków w RS to troszkę parówczańskie community (z resztą w każdej grze musimy się błaźnić i pokazywać innym grajom nasz poziom intelektualny), ale jeśli chodzi o wyżej wspomniany klan znajdziesz tam osoby, które zawsze udzielą Ci pomocy w grze. Napisz do "Pogromca" w grze i zapytaj czy doda Cię do klanu :)

Cytat:
Na razie blakam sie po świecie, robie questy które nie wiem czy robić powinienem i wszystko mylę :P

Na RS3? To bardzo dobrze. Każdy quest Ci się przyda z pewnością.

Proszę Cię, abyś pytania dotyczące gry zadawał w temacie, który założyłeś na forum. Naszej rozmowy prywatnej nikt nie przeczyta oprócz nas, a forum właśnie służy do tego, aby każdy mógł sobie wyszukać dany temat i również dowiedzieć się wielu rzeczy. Pozwól, że umieszczę swoją odpowiedź właśnie tu :) Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu
Skocz do: