RejestracjaRejestracja
ZalogujZaloguj
GrupyGrupy

Odpowiedz do tematu
Poprzedni temat :: Następny temat
Newbie pyta

McSloma31 

Profesja: Wojownik
Nick: McSloma03
Members: nie
Wysłany: 2014-12-23, 21:59   Newbie pyta

Otóż jestem całkowicie nowy w tą grę, mam kilka pytań.
Gra mi się strasznie spodobała, a to forum wydaje się być bardzo przyjemne i widzę że dużo pomagacie. Czemu by nie zapytać?

1.Questy są fajnie i przyjemne, nawet na free. Otóż uwielbiam expić. Jednak, cholera. Zauważyłem że mogę mieć z tym problem później. Nie wiem zwyczajnie gdzie !. Zakładam że zrobiłem wszystkie questy free, i nadal mam niski cmb. Nie mam zielonego pojęcia jak mam wbijać combat skille.

2. Czy konieczność przy w/w expieniu i w dalszej grze potrzebne mi będzie też łuk i magia? Załóżmy że chcę tylko używać miecza i tarczy, więc co z tym idzie będzie mi rósł att i str.

3.Okej, gra się fajnie, słyszałem że nie mając membersa nie wykorzystujemy nawet połowy potencjału tej gry. Świetnie, czemu by nie kupić? Ale z tym wiąże się z tym pytanie. Przyda mi sie na niskim cmb? Otóż w runescape strasznie jarają mnie skill capy, coś tam o tym poczytałem z forum. I załóżmy że kłade nacisk na umiejętność slayer. Czy jako nowy gracz poradze sobie z tą umiejętnością? ( bo z dunge napewno nie ) . I czy można tą umiejętność wykorzystać podczas normalnego expienia? Oczywiście dotyczy się to też innych skilli.

4.Czy większość przedmiotów "membersowych" kupie na ge, czy musze zdobyc/zrobić sam? Naprzykład zwykły biały set ( white armor ).

5.Ilość umiejętności mnie zadziwia, i to co można w tej grze robić. Jednak o zarabianiu też przeczytałem dużo. Sam zauważyłem że jak na bardzo niskim cmb ( jaki narazie mam ) opłaca mi się tylko zbieranie piórek. Domyślam się że są potrzebne do jakiejś profesji. Jednak tyle ile dostaje za questy a pół godziny zbierania piór wydaje sie kolosalną różnicą. Chciałbym widzieć ile ktoś dostaje pieniędzy za swoją wykorzystywaną umiejętność powyżej 70+. Nie musi być nic dokładnie, jakieś przybliżenie. Bo tyle co czytałem też to jakieś najlepsze miecze z gry kosztują w milionach.

To wszystko, z góry dziękuje za odpowiedź i napewno za cierpliwość.

iOskar 

Combat: 138
Nick: iOskar
Members: tak
Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2014-12-23, 23:30   

McSloma31 napisał/a:
1.Questy są fajnie i przyjemne, nawet na free. Otóż uwielbiam expić. Jednak, cholera. Zauważyłem że mogę mieć z tym problem później. Nie wiem zwyczajnie gdzie !. Zakładam że zrobiłem wszystkie questy free, i nadal mam niski cmb. Nie mam zielonego pojęcia jak mam wbijać combat skille.

Umiejętności combatowe wbijasz zabijając potworki. Proszę bardzo, tutaj poradnik:

https://www.youtube.com/watch?v=P4XrcsJGAxw

Przydatna może też być wikipedia runescape, łap: http://runescape.wikia.com/wiki/RuneScape_Wiki

McSloma31 napisał/a:
2. Czy konieczność przy w/w expieniu i w dalszej grze potrzebne mi będzie też łuk i magia? Załóżmy że chcę tylko używać miecza i tarczy, więc co z tym idzie będzie mi rósł att i str.

Używaj stylu, który lubisz używać. Nikt Ci nie narzuca że masz być warriorem albo magiem. Wbijaj ten skill, na który masz ochotę. Wiadomo, że najlepiej to wbijać wszystkie bo na późniejszym etapie gry potworki mają weakness na dany styl i warto wtedy się dostosować, żeby szybciej potworki ubijać :)

McSloma31 napisał/a:
3.Okej, gra się fajnie, słyszałem że nie mając membersa nie wykorzystujemy nawet połowy potencjału tej gry. Świetnie, czemu by nie kupić? Ale z tym wiąże się z tym pytanie. Przyda mi sie na niskim cmb? Otóż w runescape strasznie jarają mnie skill capy, coś tam o tym poczytałem z forum. I załóżmy że kłade nacisk na umiejętność slayer. Czy jako nowy gracz poradze sobie z tą umiejętnością? ( bo z dunge napewno nie ) . I czy można tą umiejętność wykorzystać podczas normalnego expienia? Oczywiście dotyczy się to też innych skilli.

Nie posiadając membersa nie wykorzystujemy nawet 20% tak naprawdę. Co do membera, na razie na Twoim miejscu nie kupowałbym. Wbij troszkę expa do combatu, a także do innych skilli, porób wszystkie questy f2p, pozwiedzaj świat, wykorzystaj cały potencjał gry f2p :) Poznasz dzięki temu lepiej grę i będziesz bardziej przygotowany na kupno membersa. Jak już kupisz to slayer jest bardzo dobrym pomysłem. Wbijasz na nim bardzo szybko skille combatowe i w dodatku zarabiasz.

McSloma31 napisał/a:
4.Czy większość przedmiotów "membersowych" kupie na ge, czy musze zdobyc/zrobić sam? Naprzykład zwykły biały set ( white armor ).

Większość itemów w grze jest trade'owalnych (czyli można je kupić). Jeśli chodzi o zbroje czy broń to praktycznie wszystkie.

McSloma31 napisał/a:
5.Ilość umiejętności mnie zadziwia, i to co można w tej grze robić. Jednak o zarabianiu też przeczytałem dużo. Sam zauważyłem że jak na bardzo niskim cmb ( jaki narazie mam ) opłaca mi się tylko zbieranie piórek. Domyślam się że są potrzebne do jakiejś profesji. Jednak tyle ile dostaje za questy a pół godziny zbierania piór wydaje sie kolosalną różnicą. Chciałbym widzieć ile ktoś dostaje pieniędzy za swoją wykorzystywaną umiejętność powyżej 70+. Nie musi być nic dokładnie, jakieś przybliżenie. Bo tyle co czytałem też to jakieś najlepsze miecze z gry kosztują w milionach.

To prawda. W Runescape można robić tyle przeróżnych rzeczy, że nawet ja grając już ponad 5 lat nie robiłem pewnie wszystkiego co gra oferuje. Piórka używa się do tworzenia strzał (Fletching skill). Na skillach ciężko zarobić. Owszem na Hunterze da się nawet sporo ale chyba dopiero od 90+ lvl. Z reguł na wbijaniu skilli się traci i to setki milionów. Najlepszym zarobkiem w grze jest bez wątpienia PvM (Players vs Monsters). Czym lepsze poziomy combatowe posiadasz tym lepsze bossy jesteś w stanie ubić, a co za tym idzie więcej zarobić. Jeśli chodzi o koszta broni i zbroi no to wiadomo, że te najlepsze w grze są z reguł najdroższe. Teraz ceny troszkę spadły bo np. pół roku temu Seismic wand kosztował 2.4 miliarda coins i definitywnie była to najdroższa broń.

Łap screena jak sprzedaje wanda kiedy był za 2.2b :)

McSloma31 napisał/a:
To wszystko, z góry dziękuje za odpowiedź i napewno za cierpliwość.

Do usług :)

McSloma31 

Wysłany: 2014-12-23, 23:53   

Super.!
Naprawdę dziękuje.
Dodam Cię w grze jeśli można.
Poza tym, ten tutorial bardzo mi się przyda. Jednak po chwili zastanowienia, może to głupie pytanie ale te "levele" to level cmb czy level umiejetnosci? :)

iOskar 

Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2014-12-24, 11:42   

McSloma31 napisał/a:
Dodam Cię w grze jeśli można.

Naturalnie ;-)

McSloma31 napisał/a:
może to głupie pytanie ale te "levele" to level cmb czy level umiejetnosci

Na Twój combat lvl (czyli ten, który jest widoczny dla innych graczy) składają się umiejętności: Attack, Defence, Strength, Constitution, Magic, Ranged, Prayer, Summoning. Maksymalny combat lvl to 138. Te skille wraz z całą resztą wliczają się do Total lvl.

McSloma31 

Wysłany: 2014-12-25, 21:35   

Dodałem Cię, ale nie moge Cie złapać.
Otóż gram sobie cały czas i jednak ten bonus xp mając membersa troszeczke mnie przekonał.
Trenuje mój cały slayer na którym mi tak zależało. Naprawdę wydaje mi się to bardzo ok, jednak mam jeszcze kilka pytań.
Czy te questy które dają slayer masterowie skończą się? Bo nie wiem, czy dopoki nie bede mial odpowiedniego combatu czy moze slayer te questy u jednego mastera beda sie powtarzac?
Czy na pozniejszym slayer jest to samo, tylko zwyczajnie silniejsze mobki, czy jednak bede musial cos zrobic? Uzyc jakiegos itemu, nie wiem?
Ogolnie mam straszny problem ze znajdywaniem tych miejsc, bylem pewny ze beda zaznaczone na mapie :( (

Odchodzac od tej umiejetnosci. Postanowilem zarabiac na minningowaniu. To znaczy pojsc troszke w ta umiejetnosc. Jednak z tym laczy sie tez bardzo dobrze smithing. Konieczne jest rozwijaniu tego drugiego? Bo sztabki ( bar ) są droższe od tego co sie wydobywa, ale nie przetopie tego nie majac odpowiedniego minningu. Mam straszny dylemat co sprzedawac a co wydobywac.

iOskar 

Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2014-12-26, 21:54   

McSloma31 napisał/a:
Czy te questy które dają slayer masterowie skończą się? Bo nie wiem, czy dopoki nie bede mial odpowiedniego combatu czy moze slayer te questy u jednego mastera beda sie powtarzac?

To nie są questy, to po prostu slayer taski. Potworki są przyznawana randomowo. Oczywiście nie dostaniesz do zabijania potworków, na które nie masz wystarczającego slayer lvl, albo jeśli Twój slayer master nie przyznaje takowego zadania. Wpisz w wikię nazwę danego slayer mastera i będziesz miał poniżej tabelkę z potworkami które może zlecić, np. Kuradal: http://runescape.wikia.com/wiki/Kuradal

McSloma31 napisał/a:
Czy na pozniejszym slayer jest to samo, tylko zwyczajnie silniejsze mobki, czy jednak bede musial cos zrobic? Uzyc jakiegos itemu, nie wiem?

Coraz większy slayer lvl powiększa Ci horyzont potworów, które możesz zabijać. Owszem, żeby zabijać niektóre potworki czasami wymagany jest jakiś itemek taki jak rock hammer, czy fire cape.

McSloma31 napisał/a:
Ogolnie mam straszny problem ze znajdywaniem tych miejsc, bylem pewny ze beda zaznaczone na mapie

No niektóre niestety nie są, ale z tego rs słynie że czasami trzeba się nieźle napocić żeby coś znaleźć :P

McSloma31 napisał/a:
Konieczne jest rozwijaniu tego drugiego?

Na smithingu traci się miliony. Możesz go jednak wbijać za darmo wbijając mining, ale jest to nieopłacalne na późniejszych levelach bo byś się zajechał. Mining to długi i ciężki skill.

McSloma31 napisał/a:
Bo sztabki ( bar ) są droższe od tego co sie wydobywa, ale nie przetopie tego nie majac odpowiedniego minningu. Mam straszny dylemat co sprzedawac a co wydobywac.

Zależy od rodzaju surowca. Z reguły mało opłacalne i tak jak wyżej napisałem wydobycie odpowiedniej ilości surowca na to żeby wbić 99 smithing graniczy z cudem.

McSloma31 

Wysłany: 2014-12-27, 00:03   

Właśnie zauważyłem że smithing jest powoli coraz trudniejszy.
Super, już sie powoli odnajduje.
Narazie moje statystyki wyglądają tak:
http://screenshooter.net/100629533/qpjevff

Jeszcze tak z ciekawości. Ile mniej więcej kosztuje wymaksowanie skillów od 1 do 99? Np cooking czy fletching.
Zapewne w milionach, ale nie mam pojecia czy od 1-5 do moze od 10-50 :)

iOskar 

Ostrzeżeń:
 2/5/6
Wysłany: 2014-12-27, 01:10   

McSloma31 napisał/a:
Jeszcze tak z ciekawości. Ile mniej więcej kosztuje wymaksowanie skillów od 1 do 99? Np cooking czy fletching.
Zapewne w milionach, ale nie mam pojecia czy od 1-5 do moze od 10-50

Zależy jaki skill. Na cooking, aż tak dużo się nie wydaje. Zależy czy chcesz wbić najszybciej jak się da czy jesteś w stanie się poświęcić i wbijać wolniej niższym kosztem. Cooking to kwestia 10 milionów +/-. Fletching to już inna bajka, są tak zwane cheap methods albo expensive methods. Możesz np. wbić 99 fletching w 5 dni wydając 200 milionów albo w 2 tygodnie wydając 50 milionów. Na wikipedi są poradniki do każdego skilla (podobnie jak na youtube).

Odpowiedz do tematu
Skocz do: