Pytanko do Skicka i innych programistów z doświadczeniem. Będę tworzył grę przeglądarkową (na potrzeby przedstawienia powiedzmy że coś w stylu plemiona.pl). No i mam rozkminę w czym pisać backend, php czy .net core. Z jednej strony wiem że .net jest nowszy i porównując do php chyba trochę lepszy? Aczkolwiek php jest zapewne prostszy. To są moje dywagacje, nie wiem jak jest w rzeczywistości.
Ogólnie grę będę tworzył bardziej dla siebie i będę ją pisać sam. Nawet jeśli miałoby mi to zająć ze 3 lata. A z grafiką pomoże mi żona :D
Szczególnie zastanawia mnie odpowiedź na wyżej podlinkowany post gościa "koszalek-opalek". Podał sporo źródeł przeciw PHP. Propaganda na niekorzyść twórców PHP czy jest w tym trochę prawdy? Mógłbyś się do tego odnieść?
Ogolnie prawde pisza. PHP o ile w starych wersjach jest nieskladny i bardzo nieuporzadkowany tak w nowej wersji jest juz troche lepiej z tym. Faktem jest ze prosciej o hosting PHP niz o hosting .net. W drugim przypadku najczesniej oplaca sie wlasny VPS posiadac albo dedyk najlepiej.
Co jest trudniejsze hm ciezko powiedziec, dla mnie .net jest prostszy bo jest bardziej intuicyjny i "normalny" bo pochodzi od jezyka wysoko poziomowego. PHP jest napisany przez jednego typka i ma wiele dziwnych rzeczy, ktore dla mnie osobiscie sa nieintuicyjne.
Jesli chodzi o predkosc to .net jest szybszy w sensie szybciej wykonywane sa operacje itd. Z drugiej strony .net jest tez bardziej przyszlosciowy wg mnie niz PHP, ktory wg mojego odczucia umiera.
Dzięki Wezmę się za .net, zwłaszcza, że - tak jak mówisz - jest to przyszłościowy język. Widziałem też sporo bardzo dobrze płatnych ofert pracy związanych z .net. Zachęcające.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum